Obecná geologie

Kde žijí medvědi v Severní Americe?


Mapa oblastí medvědů v Severní Americe: Tato mapa ukazuje překrývající se geografické rozsahy tří typů medvědů, které obývají Severní Ameriku - ledních medvědů, černých medvědů a medvědů grizzly (známých také jako medvědi hnědí). Tato mapa byla sestavena překrýváním tří map připravených Karlem Musserem (americký černý medvěd - licence Creative Commons), Simonem Pierre Barrette (medvěd grizzly - GNU Free Document License) a Fabio B (lední medvěd - public domain).

Černý medvěd: Tak vypadá většina černých medvědů v Severní Americe.

Americký černý medvěd

Americký černý medvěd je nejčastěji pozorovaným medvědem v Severní Americe a má největší geografický rozsah. Černí medvědi lze nalézt až na jih jako centrální Mexiko a na sever na Aljašku a většinu Kanady. Ve Spojených státech jsou černí medvědi běžní na východě, podél západního pobřeží, ve Skalistých horách a v částech Aljašky. Nacházejí se také v několika malých oblastech na jihozápadě a jihovýchodě.

Související: Jak se vyhnout útoku medvěda

Černý medvěd je nejvíce plachý a nejméně nebezpečný z medvědů nalezených v Severní Americe. Budou se snažit vyhýbat se lidem, stejně jako se jim lidé snaží vyhýbat. 1 To však neznamená, že nevstoupí do měst a čtvrtí. Pokud vědí o jakémkoli snadném zdroji potravy, budou jej používat, ale obvykle cestují v noci, aby se vyhnuli detekci.

Ne všichni černý medvěd mají černou srst. Jejich srst se pohybuje v rozmezí od černé po světle hnědou, takže barva je špatná metoda identifikace. Velikost medvěda může pomoci identifikovat to. Průměrný černý medvěd černý se může pohybovat od asi sta padesát liber do asi pět set padesát liber. 2 Tento velký rozsah průměrné velikosti je způsoben geografickými výkyvy v množství potravin. Další charakteristikou je, že černí medvědi mají obecně větší uši než grizzly.

Grizzly: Tento obrázek ukazuje výrazný hrb, který je umístěn na zádech medvěda grizzly mezi předními lopatkami.

Severoamerický medvěd informace
1 Charakteristika černého medvěda: Fyzikální a behaviorální charakteristiky z bearlife.org.
2 Medvěd hnědý: Článek Wikipedie o medvědech hnědých.
3 Charakteristika černého medvěda a medvěda grizzly v Yellowstone: web
4 Polar Bear: Článek Wikipedie o ledních medvědech.
5 Charakteristika ledního medvěda: Vlastnosti ledního medvěda popsané společností Polar Bears International.

Grizzly / Brown Bear

Medvěd grizzly a medvěd hnědý jsou členy stejného druhu medvěda. Obecně se jim říká medvěd grizzly, když jsou ve vnitrozemí. V pobřežních oblastech Aljašky a Kanady se obecně označují jako medvěd hnědý. Tito medvědi jsou mnohem agresivnější než černý medvěd.

Zatímco většina jejich rozsahu života je Aljaška a severozápadní Kanada, vyskytují se také v malých oblastech nižších 48 států, včetně: Severozápadní Montana, Yellowstonský národní park, Severní Utah a velmi malá část severozápadního Washingtonu. Mnoho lidí navštěvuje Yellowstonský národní park jen proto, aby se podívali na tyto nádherné bestie.

Pobřežní medvědi hnědí jsou obecně větší než jejich protějšky z tuzemského medvěda grizzly. Je to důsledek většího množství potravin bohatých na bílkoviny podél pobřeží. Zatímco grizzlies jedí maso a ryby, jejich hlavní strava sestává z bobulí a rostlin.

Nejlepší identifikátor medvěda grizzlyho je velký hrb na jejich bedrech, který je nejlépe vidět při chůzi. Většina grizzlies má středně hnědou barvu, ale mohou se pohybovat od velmi tmavě hnědé (téměř černé) po světle medově hnědou barvu. 3 Drápy na medvědě grizzly jsou lehčí, delší a rovnější než drápy černého medvěda.

Lední medvědi: Lední medvěd máma se dvěma mláďaty, které sledují těsně za sebou.

Lední medvěd

Lední medvědi jsou největší ze tří medvědů nalezených v Severní Americe. Pohybují se od asi sedmi set liber do asi patnácti set liber. Nejen, že jsou největším medvědem nalezeným v Severní Americe, ale jsou také nejnebezpečnější pro člověka. Jsou nebezpečnější, protože nemají příliš velký kontakt s lidmi, takže když mají hlad, mohou nás považovat za kořist. 4 Naštěstí pro nás jsou lední medvědi pouze v nejsevernějších oblastech Aljašky a Kanady a ve všech Grónsku.

Lední medvědi jsou snadno identifikovatelní svou bílou srstí. Mají také hrb na svých bedrech jako medvěd grizzly. Protože rostliny a bobule nejsou snadno dostupné tam, kde žijí, jsou považovány za masožravější než ostatní medvědi. U většiny ledních medvědů jsou pečetí hlavní součástí jejich stravy.